BF5C91B5-996D-4E69-9F0A-861A1A8CBAA0

Mijn naam is John Koens

Ik heb een (NOBCO) gecertificeerde Equine Assisted Coach-opleiding (EAC) afgerond.
Equine Assisted Coaching is een ervarings- en oplossings gerichte methode, gebaseerd op de Gestalt theorie van Fritz Perls waarbij ik geassisteerd wordt door paarden. De activiteiten vinden plaats  naast het paard, op de grond en nooit op het paard. Daarbij is geen ervaring met paarden nodig.

In juli 2021 heb ik de opleiding Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleiding op de Academie van Geesteswetenschappen in Utrecht afgerond.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen in de Psychosociale Complementaire Gezondheidszorg. 

In 2023 ben ik afgestudeerd als Geestelijk Begeleider, ook via de Academie voor Geesteswetenschappen. Deze opleiding is SKGV geaccrediteerd.

Het werken met paarden volgens de EAC methode is voor mij een enorme aanvulling op het begeleiden van mensen in een Verlies- en Rouwtraject en tijdens mijn werk als Geestelijk Begeleider

Paarden spelen dus een zeer nuttige rol in deze trajecten.

Waarom?

In de huidige wereld waarin alles moet kunnen, waarin alles maakbaar is lijkt het alsof sterven niet meer tot het leven behoort. Alsof we niet meer tot de natuur behoren, alsof we zo ver boven de natuur zijn gaan staan dat sterven, verliezen en rouwen niet meer zijn toegestaan.
Maar niets is minder waar. Sterven en rouwen horen bij het leven en we lijken het verleerd. Maar de behoefte is er wel degelijk. Ook bij mij. Vanuit die behoefte doe ik dit werk.

Zelf ben ik op relatief jonge leeftijd ervaringsdeskundige geworden als het gaat om rouw en verlies. Mijn oudste dochter is drie dagen na de geboorte overleden. Dat is nu ruim 25 jaar geleden, maar bij vlagen nog steeds actueel voor mij.

Tijdens begeleidingstrajecten werk ik nauw samen met drie andere coaches, mijn 3 paarden:

Benson

Cruiser

Jack

Paarden communiceren non-verbaal, dus met houding, gedrag en uitstraling. 

Paarden lezen de deelnemer aan de hand van zijn of haar lichaamstaal en verbinden dat met wat ze voelen. Klopt het wat de deelnemer aan de buitenkant laat zien met datgene wat zich binnen in hem/haar afspeelt aan gevoelens? Met andere woorden zijn binnen en buiten congruent met elkaar. 

Dat maakt van paarden ideale begeleiders die ik inzet bij vraagstukken op het gebied van rouw en verlies.

Mijn locatie is dus ook geen deftig kantoor. Het bevindt zich direct bij de paarden. Coachsessies zijn ervaringsgericht en vinden voor een deel buiten, bij de paarden plaats.

Kleding en schoeisel die tegen een stootje kunnen zijn dus nodig.