Wat is rouw?

Iedereen komt in haar of zijn leven in situaties van verlies waaruit rouw kan ontstaan.

Het algemene beeld is dat rouw en verlies ontstaat na het overlijden van een dierbare.

Rouw ontstaat echter ook op andere momenten in het leven zoals bij verlies van werk, verandering van werk door reorganisatie, echtscheiding, verlies van mobiliteit of gezondheid of bijvoorbeeld een faillissement. Dit benoem ik als levend verlies.

Zowel verlies door overlijden als levend verlies kunnen rouw veroorzaken.
Al deze verlieservaringen kunnen zeer ingrijpend zijn. Je kunt daardoor in situaties terecht komen dat je het even niet meer weet, vastloopt, geen regie meer hebt over je leven en stil komt te staan.

Juist begeleiding en coaching kan je dan weer op gang helpen en je ondersteunen om weer zelf de regie over het leven te herpakken. Samen met mijn drie andere coaches Benson, Cruiser en Jack kunnen wij je daarbij goed begeleiden.

Begeleiding en coaching bij rouw en verlies

Ik ga zeer bewust uit van begeleiding. Ik begeleid je in processen van verlies en rouw, maar ik ga je niet vertellen wat je wel en niet moet (doen). Iedereen volgt zijn eigen levenspad. Mijn begeleiding is erop gericht dat je zelf ontdekt wat jouw pad is.

Rouw, relatie en herinnering.

Met dood of verlies eindigt wellicht een leven (of een samenwerking) maar nooit de relatie die is opgebouwd. Als je een kind verliest dan blijf je altijd zijn of haar ouder, als je een ouder verliest dan blijf je altijd een zoon of dochter van.
Als je vroeger afdelingshoofd was dan blijft je relatie met de oude werknemers die van ‘afdelingshoofd’.

Het blijft dus altijd een deel van je leven, veelal als herinnering. Het is belangrijk op welke wijze je met die herinnering omgaat. Herinneringen in stand houden is een belangrijk onderdeel in het rouwproces.
Herinneringen komen vaak spontaan naar boven, door een situatie maar ook via de zintuigen zoals reuk en smaak maar zeker ook gehoor. Juist de kleine (onbewuste) dingen kunnen een grote herinnering oproepen. Een herinnering kan dus onverwachts inslaan als een bom.

info@gaaienpaard.nl